สนับสนุนโดย    
สนับสนุนโดย    
   
สนับสนุนโดย    
ถาม-ตอบ

BAKING POWDER -ALUMINIUM FREE

ขอสอบถามผ่านเวบ ว่ามีบริษัท ฯ ไหนที่ผลิต BAKING POWDER แบบ ALUMINIUM FREE ได้บ้างเพราะ ลูกค้าต้องการใช้สินค้าดังกล่าว
ขอบคุณครับ

โดย:  Yuth   [14 ส.ค. 2551 11:51]
สามารถหาข้อมูลเพิ่มเติมได้จาก:  เมนูนานาสาระ และหมวด ฐานข้อมูล แหล่งสารสนเทศ  /  อื่น ๆ
ข้อคิดเห็นจากผู้ทรงคุณวุฒิจะแสดงในกรอบสีเขียว ส่วนข้อคิดเห็นหรือความเห็นจากผู้อื่นจะแสดงในกรอบปกติ
ข้อคิดเห็นที่ 1:1

ไม่ต้องรอคำตอบจากที่นี่ก็ได้    ไปดูที่ผลิตภัณฑ์จริง        
โดยดูที่ส่วนประกอบ  ( ตามที่ระบุในฉลาก Baking Powder )  
ถ้าไม่มี สารประกอบของ Aluminium  ก็แสดงว่าเป็น แบบ Aluminium Free        
Baking Powder ที่คุณกำลังใช้อยู่  
ก็ อาจเป็น แบบ Aluminium Free  อยู่แล้ว

โดย:  นักเคมี  [14 ส.ค. 2551 13:17]
ข้อคิดเห็นที่ 2:2

แก้คำ ในคำตอบ ที่ 1        

คำ  " Aluminium "   แก้เป็น  "  Aluminum "

โดย:  นักเคมี  [14 ส.ค. 2551 13:25]
ข้อคิดเห็นที่ 3:3

http://en.wikipedia.org/wiki/Baking_powder        
http://www.howstuffworks.com/question57.htm

โดย:  นักเคมี  [14 ส.ค. 2551 13:58]
ข้อคิดเห็นที่ 4:4

http://en.wikipedia.org/wiki/Calcium_dihydrogen_phosphate        
สาร  Calcium dihydrogenphosphate  ที่เป็น  Food Grade        
สามารถใช้ใน  Aluminum Free - Baking Powder

โดย:  นักเคมี  [14 ส.ค. 2551 14:26]
ข้อคิดเห็นที่ 5:5

Food and Agriculture
Organization World Health
of the United Nations Organization
มีข้อมูลการควบคุมการใช้ Aluminum ในอาหารคะ ดังนี้ (ตัดทอนมาบางส่วน)
JOINT FAO/WHO EXPERT COMMITTEE ON FOOD ADDITIVES
Sixty-seventh meeting
Rome, 20-29 June 2006
SUMMARY AND CONCLUSIONS
3. Food contaminants evaluated toxicologically
Food Contaminant Tolerable intakes and other toxicological recommendations
Aluminium (from all
sources including food
additives)
The Committee established a PTWI for Al of 1 mg/kg bw, which applies to all
aluminium compounds in food, including additives.
The previously established ADIs and PTWI for aluminium compounds were withdrawn.
The Committee concluded that aluminium compounds have the potential to affect the
reproductive system and developing nervous system at doses lower than those used in
establishing the previous PTWI and therefore revised the PTWI.
The available studies have many limitations and are not adequate for defining the dose–
response relationships. The Committee therefore based its evaluation on the combined
evidence from several studies. The relevance of studies involving administration of
aluminium compounds by gavage was unclear because the toxicokinetics following
gavage were expected to differ from toxicokinetics following dietary administration, and
these gavage studies generally did not report total aluminium exposure including basal
levels in the feed. The studies conducted with dietary administration of aluminium
compounds were considered most appropriate for the evaluation. The lowest LOELs for
Al in a range of different dietary studies in mice, rats and dogs were in the range of 50–
75 mg/kg bw per day.
The Committee applied an uncertainty factor of 100 to the lower end of this range of
LOELs (50 mg Al/kg bw per day) to allow for inter- and intra-species differences. There
are deficiencies in the database, notably the absence of NOELs in the majority of the
studies evaluated and the absence of long-term studies on the relevant toxicological endpoints.
These deficiencies are counterbalanced by the probable lower bioavailability of
the less soluble aluminium compounds present in food. Overall, it was considered
appropriate to apply an additional uncertainty factor of 3. The Committee confirmed that
the resulting health-based guidance value should be expressed as a PTWI, because of the
potential for bioaccumulation.
The Committee noted that the PTWI is likely to be exceeded to a large extent by some
population groups, particularly children, who regularly consume foods that include
aluminium-containing additives. The Committee also noted that dietary exposure to Al is
expected to be very high for infants fed on soya-based formula.
มีแจ้งว่า หากได้รับ Al เข้าไปจะมีปัญหากับผู้ป่วย อัลไซเมอร์ /ผู้มีปัญหาทางระบบสมองคะ พวกเด็กออทิสติกคะ
แต่ในรายงานไม่มีแจ้ง สถิติ ที่เก็บข้อมูลคะ  ไม่แน่ใจว่า เป็นได้จริงหรือ สรุป ด้วยฐานข้อมูลเพียงเล็กน้อย หรือพวก trade barrier

โดย:  chem-lab  [15 ส.ค. 2551 10:15]
ข้อคิดเห็นที่ 6:6

ส่วนเรื่องฉลากข้างกล่องผงฟู ไม่มีข้อกำหนดตามกฏหมายฉลาก ของ สำนักงานคณะกรรมการอาหารและยาให้ระบุ คะ
ผงฟูในประเทศไทย จะไม่มีการแสดง ข้อมูลตรงจุดนั้น  แต่เมื่อวิเคราะห์ในห้องปฏิบัติการ แล้วจึงพบว่ามีปริมาณ Al ปนอยู่ ได้ตั้งแต่ 50-500ppm ในสินค้าคะ


โดย:  chem-lab  [15 ส.ค. 2551 10:18]
ข้อคิดเห็นที่ 7:7

ขอบคุณทุกท่านที่ช่วยตอบ โดยเฉพาะข้อมูลที่นำมาใช้ประโยชน์ต่อไปได้ครับ
Yuth

โดย:  Yuth  [18 ส.ค. 2551 14:13]
หากท่านต้องการถามคำถามที่ไม่เกี่ยวข้องกับหัวข้อคำถามนี้ กรุณากดปุ่มนี้

หากท่านต้องการแสดงข้อคิดเห็นหรือแสดงความคิดเห็นที่อยู่ในประเด็นเดียวกับหัวข้อนี้ ให้กรอกข้อมูล แล้วกดปุ่มส่งข้อความด้านล่างนี้