สนับสนุนโดย    
สนับสนุนโดย    
   
สนับสนุนโดย    
ถาม-ตอบ

สารกันบูด

สารกันบูดมีอะไรบ้าง

โดย:  ฟ้า   [24 พ.ย. 2551 18:15]
สามารถหาข้อมูลเพิ่มเติมได้จาก:  เมนูนานาสาระ และหมวด สารเคมีในอาหาร-สารเจือปน สารปรุงแต่ง สารตกค้าง  /  ฐานข้อมูล แหล่งสารสนเทศ
ข้อคิดเห็นจากผู้ทรงคุณวุฒิจะแสดงในกรอบสีเขียว ส่วนข้อคิดเห็นหรือความเห็นจากผู้อื่นจะแสดงในกรอบปกติ
ข้อคิดเห็นที่ 1 ของผู้ทรงคุณวุฒิ :1

ลองค้นหาเบื้องต้นก่อนจะดีไหมคะ ใช้คำว่าการถนอมอาหาร หรือ food preservative ความจริงในเว็บนี้ก็มีคำตอบอยู่หลายที่ให้แล้ว ต้องพยายามอีกนิด แล้วจะได้ความรู้มากกว่าที่ถาม

โดย:  สุชาตา ชินะจิตร  [28 พ.ย. 2551 08:31]
ข้อคิดเห็นที่ 1:2

( ไม่ใช่ คำตอบ )        
As is said that except the food grown in your own garden, all food products have preservatives. Every manufacturer adds preservative to the food during processing. The purpose is generally to avoid spoilageduring the transportation time.

Because food is so important to survival, food preservation is one of the oldest technologies used by human beings. Different ways and means have been found and improved for the purpose. Boiling, freezing & refrigeration, pasteurizing, dehydrating, pickling are the traditional few. Sugar and salt are also often used as preservatives. Nuclear radiation is also being used now. Modified packaging techniques like vacuum packing and hypobaric packing also work as preservatives.

Chemical preservatives are also being used for quite some time now. They seem to be the best and the most effective for a longer shelf life and are generally fool proof for the preservation purpose.

Benzoates (such as sodium benzoate, benzoic acid)
Nitrites (such as sodium nitrite)
Sulphites (such as sulphur dioxide),
Sorbates (such as sodium sorbate, potassium sorbate

All of these chemicals act as either antimicrobials or antioxidants or both. They either inhibit the activity of or kill the bacteria, molds, insects and other microorganisms. Antimicrobials, prevent the growth of molds, yeasts and bacteria and antioxidants keep foods from becoming rancid or developing black spots. They suppress the reaction when foods comes in contact with oxygen, heat, and some metals. They also prevent the loss of some essential amino acids some vitamins.

Some common preservatives and their primary activity
[ Chemical Name  ;  Affected  Organism(s)  ;  Action  /  Function  ;  Use in Foods ]    

Sulfites  ;  Insects & Microorganisms  ;  Antioxidant  ;  Dried Fruits, Wine, Juice    
Sodium Nitrite  ;  Clostridia   ;  Antimicrobial  ;  Cured Meats    
Propionic Acid  ;  Molds  ;  Antimicrobial  ;  Bread, Cakes, Cheeses    
Sorbic Acid  ;  Molds  ;  Antimicrobial  ;  Cheeses, Cakes, Salad Dressing    
Benzoic Acid  ;  Yeasts & Molds  ;  Antimicrobial  ;  Soft Drinks, Ketchup, Salad Dressings  

There are other antioxidants like Sodium Erythorbate, Erythorbic Acid, Sodium Diacetate, Sodium Succinate, Grape Seed Extract, Pine Bark Extract, Apple Extract Tea Proplyphenols, Succinic Acid and Ascorbic Acid and preservatives like Parabens and Sodium Dehydro Acetate used frequently for preservation.




โดย:  นักเคมี  [5 ธ.ค. 2551 08:47]
ข้อคิดเห็นที่ 2:3

( ไม่ใช่ คำตอบ )        
http://en.wikipedia.org/wiki/Preservative

โดย:  นักเคมี  [5 ธ.ค. 2551 08:49]
ข้อคิดเห็นที่ 3:4

http://en.wikipedia.org/wiki/Benzoic_acid        Benzoic acid        
http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_benzoate        Sodium benzoate        

http://sci-toys.com/ingredients/benzoic_acid.html        Ingredients  -  Benzoic acid

โดย:  นักเคมี  [21 ม.ค. 2552 22:47]
ข้อคิดเห็นที่ 4:5

http://en.wikipedia.org/wiki/Sorbic_acid        Sorbic acid        
http://sci-toys.com/ingredients/sorbic_acid.html        Ingredients  -  Sorbic acid        

http://en.wikipedia.org/wiki/Potassium_sorbate        Potassium sorbate        
http://sci-toys.com/ingredients/potassium_sorbate.html        Ingredients  -  Potassium sorbate

โดย:  นักเคมี  [21 ม.ค. 2552 22:48]
ข้อคิดเห็นที่ 5:6

http://en.wikipedia.org/wiki/Propionic_acid        Propionic acid        
http://en.wikipedia.org/wiki/Calcium_propionate        Calcium propionate        
http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_propionate        Sodium propionate        

http://www.codexalimentarius.net/gsfaonline/additives/details.html?id=306        
http://sci-toys.com/ingredients/calcium_propionate.html        Ingradients  -  Calcium propionate

โดย:  นักเคมี  [21 ม.ค. 2552 22:49]
ข้อคิดเห็นที่ 7:8

http://en.wikipedia.org/wiki/Food_additive        Food Additives        สารปรุงแต่งอาหาร        
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_food_additives        List of Food Additives    ( A  to  Z )        
http://www.cspinet.org/reports/chemcuisine.htm        Food Additive Rating  ( Safe ,  Cut Back ,  Caution ,  Certain People should Avoid ,  Avoid )            
http://en.wikipedia.org/wiki/E_number        E Number Codes for Food Additives        
http://www.foodsafety.gov/~lrd/foodaddi.html        

http://www.ufmeducation.com/new/thai/tips.php        เคล็ด ( ไม่ ) ลับ กับ UFM        
http://www.ufmeducation.com/new/thai/detailtips.php?id=46        สารปรุงแต่งอาหารมีประโยชน์หรือโทษภัย  ตอน 1        
http://www.ufmeducation.com/new/thai/detailtips.php?id=47        สารปรุงแต่งอาหารมีประโยชน์หรือโทษภัย  ตอน 2      
http://www.ufmeducation.com/new/thai/detailtips.php?id=49        สารปรุงแต่งอาหารมีประโยชน์หรือโทษภัย  ตอน 3

โดย:  นักเคมี  [21 ม.ค. 2552 22:51]
ข้อคิดเห็นที่ 8:10

 สารปรุงแต่งอาหารมีประโยชน์หรือโทษภัย  ตอ  
http://www.uguggs.com/
http://www.uguggs.com/
http://www.uguggs.com/

โดย:  lynn1221  [17 พ.ย. 2553 09:45]
หากท่านต้องการถามคำถามที่ไม่เกี่ยวข้องกับหัวข้อคำถามนี้ กรุณากดปุ่มนี้

หากท่านต้องการแสดงข้อคิดเห็นหรือแสดงความคิดเห็นที่อยู่ในประเด็นเดียวกับหัวข้อนี้ ให้กรอกข้อมูล แล้วกดปุ่มส่งข้อความด้านล่างนี้